Kérdésed, problémád van? Katt ide!

Kosár

Nincs termék a kosárban.

Menü

Hírlevél

E-Magazin

Meglátogattuk a pörkölőt – avagy hogyan készül az új termékcsaládunk

Mindig is érdekelt, hogyan termesztik és dolgozzák fel a kávét, milyen utat jár be a bab, mire a csészénkbe kerül. Ezt mind volt szerencsém Londonban megtanulni, de sosem láttam kávépörkölőt belülről, így ez a bakancslistám élén maradt. Hiszen a kávét nagyon el lehet rontani egy rosszul sikerült pörköléssel. Sokan nem is sejtik, milyen nagy szakértelem, türelem és technológia szükséges ahhoz, hogy a pörköléssel a legjobbat hozzuk ki a kávéból, és ne elrontsuk amit a természet adott.


Az új termékcsaládunk tervezésekor az is fontos szempont volt, hogy olyan pörkölőt találjunk, akik beengednek ajtajuk mögé, ahol nem titkolóznak/takargatnak, ahol megnézhetjük a kávét még zöld, nyers állapotában is. Hiszen tudjuk, jó kávé csak jó alapanyagból készülhet.
Megnyugtatok mindenkit, hosszas keresgélés után ugyan, de sikerült ilyen varázslatos kis helyet találnunk, így szemtanúi lehettünk a saját, egyedi címkés kávéink születésének.

A kávé útja tehát a következő:


  • A nyers zöldkávé 60 vagy 70 kilós zsákokban, hajón érkezik Európa egyik kikötőjébe, levarrva, minőségi ellenőrző pecséttel ellátva.

  • Az üzemben a pörkölőmester felfűti a pörkölőgépet 220 Celsius fokra, ezután kerül bele a max. 30 kg nyers zöldkávé (ez nyilván mérettől függ, minden pörkölőüzem más). A hideg kávészemektől a hőmérséklet hirtelen lecsökken 180 Celsius fokra, majd fokozatosan újra emelkedni kezd. Kb 15-20 perc alatt éri el ismét a kezdeti hőmérsékletet, ez idő alatt meg is pörkölődnek a szemek. A pörkölőmesternek nagyon nagy figyelemre, fegyelemre, szaktudásra és tapasztalatra van szüksége, hiszen a legvilágosabb bécsi és a legsötétebb olasz pörkölési szintek között is maximum 1-2 percnyi eltérés van.

  • A megpörkölt szemeket hűteni kell kevergetéssel, majd jól szellőző zsákokba kerülnek egy napra. Erre azért van szükség, hogy a pörkölést követően felszabadult gázok távozni tudjanak (különben szétrobbanthatja a zacskókat), majd ezután jöhet a csomagolás és a címkézés.


Bizonyára feltűnt, hogy a kézműves kávék csomagolásán nincs olyan zárószelep, mint a szupermarketek polcain lévőkön. Mi ennek az oka?

Az, hogy nagyüzemben nincs arra idő, hogy egy napot szellőztessék a kávét, ott több mázsát, esetleg tonnát pörkölnek egy nap, amit azonnal csomagolnak és szállítanak. Ez a szelep (amit sokan hibásan aromazáró szelepnek mondanak) egy egyirányú szelep, ami ugyan nem őrzi meg jobban az aromákat mint bármely más csomagolás, de a pörkölést követően keletkező gázokat engedi távozni.

Ezért azt tudom tanácsolni, nyugodtan vásároljatok nem túl dizájnos, zárószelep nélküli zacskós kávékat is, csak annyit fog jelenteni, hogy kis, kézműves üzemben készült, ahol kis mennyiségben de folyamatosan pörkölnek. És bizony biztosan frissebb, mint amit a nagy márkák kínálnak a szupermarketek polcain. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy legjobb kávé a friss kávé. És attól hogy egy márkás kávét vesztek, szép színes csomagolásban,  jól hangzó márkanévvel, esetleg trendinek tűnő formás kis kapszulákban, lehet, sőt valószínű hogy jó minőséget kaptok, de az is lehet, hogy már egy fél éve pörkölték és darálták, és nálam az semmiképp nem tud labdába rúgni a frissen pörkölt, kézműves kávékkal szemben.
Aki teheti, érdemes egy pörkölőüzembe ellátogatni, nagy élmény, és az az illat ami ott fogad!!!! Felejthetetlen!

Lehet, hogy egyszer mi is szervezünk Nektek egy ilyen látogatást. Mit szólnátok? De legyen ez meglepetés :)