Kérdésed, problémád van? Katt ide!

Kosár

Nincs termék a kosárban.

Menü

Hírlevél

E-Magazin

Most kezdődik el...

2006. október 4-e. Landol a gépem Londonban, ahol várakozásaimmal ellentétben verőfényes napsütés fogad. Emlékszem, első utam egy thai wokbárba vezetett, ahol elfogyasztottam egy isteni, rég vágyott, jól megérdemelt ebédet.Már másnap nekiláttam a munkakeresésnek. Önéletrajzokkal jól felszerelkezve, előzetesen, otthon kinyomtatott térképpel a kezemben, melyen gondosan fel voltak tüntetve a parkok/kertészetek, nyakamba vettem a várost. Mindig is lenyűgöztek az angol parkok, és kertészmérnök lévén ilyen munkát kerestem. Még egy virágkötő tanfolyamot is elvégeztem!

Egyik nap, amikor már térdig lejártam a lábam, tengernyi önéletrajzot kiosztottam, hazafelé menet megakadt a szemem egy hangulatos kis üzleten, ami előtt forró teát kínáltak kóstoltatás céljából. Persze hogy megkóstoltam, és az illatok be is csalogattak az üzletbe (nálam működött a marketing-stratégiájuk).

Amit bent láttam, az onnantól az egész életemet meghatározta! Keskeny, ám hosszú üzlet volt, fa polcokkal, amin szépen rendezetten ültek a jobbnál jobb teák: filteres, szálas, gyümölcsös, fekete teák, zöld és fehér teakülönlegességek. A lélegzetem is elakadt. Ma már tudom, hogy 130 féle teájuk van! A bolt végén még nagyobb boldogság fogadott: frissen pörkölt kávészemek a világ minden tájáról, amiket a vevő kérésére ott helyben daráltak. Az az illat! Vettem is néhány dolgot (szerintem ilyen magával ragadó környezetben MINDENKI vásárol valamit) és a pénztárnál eszembe jutott, hogy maradt még nálam egyetlen utolsó önéletrajz. Azt gondoltam, ez maga a Mennyország lenne munkahelynek, így fizetéskor átadtam az önéletrajzomat is. Mit nekem angol park, ha egész nap teát/kávét kóstolhatok!

Másnap behívtak interjúra, és megkaptam az állást! Tipikus. Előtte lejártam a lábam napokon keresztül, és ahová véletlenül besodort a szél, a legeslegutolsó önéletrajzommal találtam rá erre a máig tartó SZERELEMRE! Hogy ez a sors keze? Lehet. De az biztos, hogy a következő hat évben itt tanultam meg mindent a tea és kávé világáról, amit máig a legizgalmasabb és legérdekesebb tudásnak tartok, és irtó hálás vagyok ezért a Whittardnak, és mesteremnek, Giles Hiltonnak.

Giles beutazta a világot megfelelő ültetvények után kutatva. Minden egyes termelőt személyesen ismert, minden teát és kávét szakszerű kóstolás után, személyesen választott ki, a keverékeket ő maga készítette, és igyekezett tudásának legjavát nekünk, ott dolgozóknak átadni.

Persze én magam is sokat tettem a mai tudásomért. Rengeteg kóstolás, sok-sok jegyzetelés, tanulmányok, vizsgák, szakkönyvek elolvasása, oklevelek megszerzése áll mögöttem. Megtanultam, mi az alapvető különbség égy dél-amerikai és egy afrikai arabica kávé ízvilága között. Milyen pörkölési módok vannak. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor kávékeveréket készítünk. Hogyan készítsünk el egy tökéletes csésze teát. Hogyan kóstoljunk. Mik a teafogyasztási szokások világszerte. És még sorolhatnám holnapig… Mondtam, hogy izgalmas tudás, igaz?

 


Hazatérve Magyarországra természetesen nem tértem le az útról. Továbbra is keverek, pörköltetek, kóstolgatok-kóstoltatok, értékesítek. A tea és a kávé az életem részeivé váltak.
Ebben a magazinban is ebből a tudásból/tapasztalatból szeretnék egy szeletet átadni az olvasóimnak: Neked.


Jó szórakozást kívánok!

x Mariann